Minikube ile Kubernetes Kurulumu
Docker Desktop & Minikube
Merhabalar,
Bu yazımda Windows ve Linux işletim sistemlerine Kubernetes kurulumu inceliycez.
İlk olarak Windows işletim sistemine Kubernetes kurulumu yaparak başlayalım. Bunun için ilk olarak kubelet’i windows kurmamız gerekiyor. Bunun için gideceğimiz web sitesi ziyaret edebilirsiniz
Linkdeki adımları çalıştırarak kurabiliriz. Ama paket yönetimi sağlayan bir tool ile kurmak daha kolaydır. Windows için ‘kubectl’ kurulumu için paket yönetimi ‘ Chocolateyl’ dir.
Not: Chocolately Windows paket yöneticisidir. Mevcut sistemimizde paketleri dış kaynaklardan indirmeden direk olarak ‘cmd’ veya ‘powershell’ üzerinden ihtiyaç duyduğumuz third party uygulamalara ait paketleri yüklememizi sağlar.
Sistemimize Chocolatey kurmak içi gideceğimiz web sitesi aşağıdadır.
Linke gittikten sonra ‘chocolatey’ sistemimize kurmak için ilk önce powershell veya cmd yi yönetici olarak açmamız gerekiyor. Windows başlat’tan powershell yazıp yönetici olarak çalıştırıyoruz.
Çalıştırcağımız komutlar sırasıyla,
Set-ExecutionPolicy AllSigned
A yani Yes to All kabul ediyoruz. İkinci olarak çalıştırcağımız komut,
Set-ExecutionPolicy Bypass -Scope Process -Force; [System.Net.ServicePointManager]::SecurityProtocol = [System.Net.ServicePointManager]::SecurityProtocol -bor 3072; iex ((New-Object System.Net.WebClient).DownloadString(‘https://community.chocolatey.org/install.ps1'))
Evet bu adımdan sonra ‘chocolatey’ sistemimize kurmuş bulunmaktayız. Doğru bir şekilde kurulum yaptığımızı doğrulamak için kullanacağımız komut
choco -?
Yukardaki çıktıya alıyorsanız chocolatey sistemimize doğru bir şekilde kurulmuş demektir.
Şimdide kubectl kurulumu başlayalım. Bunun için gideceğimiz web sitesi aşağıdadır.
İlgili web sayfasında chocolatety kurulum yerine gelip powershell den aşagıdaki komutu çalıştırdığımızda kubectl kurmuş oluruz.
choco install kubernetes-cli
Kurulumu tamamlamış olduk. Powershell şimdide version kontorlü yapalım. Bunun için çalıştıracağımız komut
kubectl version yada kubectl version --client
Görüldüğü gibi “kubectl” Windows işletim sistemine kurulumu yapmış olduk. Yukardaki version çıktısını biraz açıklarsak. Windows sistemimde bir kubernetes clusterı çalışmadığı için server bağlantısının olmadığı gözükmektedir. Sadece client versiyonu gözükmektedir.
Şimdide Windows için Docker kurulumu yapmaya geldi . Bunun için gideceğimiz web sitesi aşağıdadır.
https://docs.docker.com/docker-for-windows/install/
Linkden Docker Desktop for Windows exe yi indirip yönetici olarak çalıştırıyoruz.
Kurulum bittikten sonra bize karşılayacak sayfa
Kurulumu tamamladık şimdide kubernetes aktif etmeye geldi. Kubernetes Docker Desktop for Windows ile aktif ettiğimizde bize sadece tek (single) bir node oluşturur bu yüzden production ortamları için tercih edilmez.
Kurulum tamamlandıktan sonra Docker Desktop for Windows iconu sağ click yaparak settings alanına gidilir.
Yukarıdaki ekranda Kubernetes geçiş yapılır.
Yukarıda görüldüğü gibi versiyon ‘v1.21.3’ Enable Kubernetes tiklenir ver sağ alt taraftan Apply & Restart uygulanır.
install diyerek kubernetes kurulumuna başlamış oluruz. Kurulumu doğrulamak için dilerseniz ilk olarak bir kubectl version yazalım. Gördüğünüz gibi kubernetes clusterı mızı aktifleştirdiğimiz için kubectl versiyonuda gözükmektedir.
Son olarak “kubectl get nodes” dediğimizde Windows işletim sistemimize Docker Desktop for Windows ile single cluster kubernetes kurulumu yapmış olduk.
İkinci olarak Linux işletim sistemine Kubernetes kurulumu yapalım. Bunun için ilk olarak thirt party paketleri yüklemek için kullanacağımız ‘ Homebrew kurulumu yapalım. Bunun için gideceğimiz web sitesi.
Not: Homebrew (Mac ve Linux Paket yöneticisi) MacOS işletim sistemine ve Linux’a yazılım kurulumunu kolaylaştıran ücretsiz ve açık kaynaklı bir yazılım paketi yönetim sistemidir.
ilgili web sitesinde çalıştıracağımız komut
/bin/bash -c "$(curl -fsSL https://raw.githubusercontent.com/Homebrew/install/HEAD/install.sh)"
Brew komutundan sonra linux için çalıştırcağımız komutlar,
Terminal ekranında çalıştırılır. Daha sonra da
brew install minikube
komutu ile minikube kurulumu yapılır.
Diğer bi yöntem ile Linux işletim sistemimize ‘minikube’ kurulumu yapalım.
Not: Minikube, Kubernetes üzerinde testlerimizi ve geliştirmelerimizi yapmak için local bilgisayarımızda kullandığımız mini kubernetes clusterımızdır.
Kuruluma başlayalım ilk olarak, Kurulum için gideceğimiz web sitesi
https://minikube.sigs.k8s.io/docs/start/
Buradan Linux işletim sistemi ve hangi paket yükleyeceğimiz seçerek yüklemeye başlayabiliriz. Çalıştıracağımız komutlar,
curl -LO https://storage.googleapis.com/minikube/releases/latest/minikube_latest_amd64.debsudo dpkg -i minikube_latest_amd64.deb
Kurulum tamamlandı. Şimdi de status bakalım. Bunun için
minikube status
komutu çalıştıralım.
Görüldüğü gibi çalışan kubernetes clusterımızın olmadığını söylüyor. Kubernetes clusterı oluşturmak için yazacağımız komut,
minikube start
Daha sonra ‘minikube status’ baktığımızda kubernetes clusterımızı kurmuş bulunmaktayız. Hatta birde ‘kubectl get nodes’ komutunu kullanarak bakalım.
Kurulum işlemi başarı ile tamamlanmıştır.
Bu yazımızın da sonuna gelmiş bulunmaktayız. Araştırmalarım ve sektörde karşılaştığım senaryolar üzerine yazılarımı yazmaya devam edeceğim. Umarım faydalı bir yazı olmuştur. Yazımı okuduğunuz için teşekkürler.
Referanslar;